Hur reagerar man om en närstående människa har fått diagnosen borderline?

Många människor runt om en mår dåligt, och man vill självklart göra allt i sin makt för att få sina nära och kära att må så bra som möjligt.
Vi alla vill också alltid finnas där för varandra och vi intalar oss att vi orkar lägga ner energi på alla. Men hur reagerar man då om man får veta att en väldigt närstående har fått diagnosen borderline?
.
Borderline är en bred utsträckt "sjukdom" och jag har nu suttit och läst mig igenom detta för att få ett begrepp om vad borderline innebär. Här kommer lite information, så kanske någon kan svara på min fråga i rubriken.
.
Borderline är just ett tillstånd mellan neuros och psykos.
En neuros beskrivs som en känslomässig störning till följd av olösta konflikter och spänningar. De vanligaste symptomen är ångest och depression.
En psykos beskrivs något värre som en ändrad verklighetsuppfattning, att man har svårt att se skillnaderna mellan sig själv, sin egen verklighetsuppfattning och hur det egentligen är. Man kan få hallucinationer och overklighetskänslor.
.
Patienter med borderline personlighetsstörning är oftast impulsiva och känslomässigt instabila. Självbilden är ofta instabil, de ser sig själva som värdelösa, omöjliga att älska och saknar mycket ofta framtidstro. En borderline-person anklagar ofta sig själv och får skuldkänslor för allting som händer, även det är händelser som de själva inte kunnat vara med att påverka. Exempel Om någon dör eller om det kanske bara regnar när man bestämt sig för att ha picknick utomhus. Man kan säga att deras dåliga självkänsla och verklighetsuppfattning ger dem en slags egotripp av negativ sort.
.
Tillfälliga sexuella relationer är väldigt vanligt. Deras uppfattning om andra människor pendlar ofta mellan att verkligen beundra och älska någon, till i nästa stund verkligen avsky dem. Deras verklighetsuppfattning är svart eller vitt, antingen är det bra, människor är goda eller så är ingenting bra och alla människor onda.
.
Ofta talar man om att Borderline är ett samlingsbegrepp för en rad olika psykiska sjukdomar, däribland depression, ångestsjukdomar, ätstörningar och missbruk.
.
Människor med en borderline personlighetsstörning anses vara väldigt manipulativa och oberäkneliga. Till exempel kan en djupt deprimerad, självmordsbenägen borderline på ytan bete sig så lugn och harmonisk att en närstående eller ens terapeut inte har en tanke på att personen svävar i fara för sitt liv.
.
Självmordstankar och självmordsförsök är också väldigt vanligt, Borderline kallas ibland för “självmordsnära personlighetsstörning”. Cirka 70 procent av patienter med borderline som någon gång vårdats vid psykiatrisk klinik har gjort ett eller flera allvarliga självmordsförsök.

hejdå

jag ger upp.

Sakerna börjar komma på plats.

Nu fattas bara att soffan ska komma på plats (där stolen står nu) och några tavlor som ska få komma upp på väggarna.

Första dagen i Väsby efter flytten.

Första dagen i väsby var det full rulle trots att varken jag eller pappa sovit något natten innan.
Vi började med att åka en tur runt borta vid jysk, sedan fortsatte vi bort mot Barkaby där jag bland annat köpte dessa nya skor. Och självaklart tog vi oss också en sväng förbi alla outletbutiker.
Innan vi sedan fortsatte mot väsby igen gick vi in på ikea för att köpa möbler till mig. Fick ju inte med mig allting hem som sagt,, Men lyckade saker blev det!
Bla en tvbänk, en stor klocka, galjar mm.
Därefter blev det en tidig kväll för både jag och papsen.

nu uppdateras bloggen som vanligt igen!

Nu har min flytt till Stockholm blivit avklarad. Bilade ner inatt tillsammans med pappa. Var meningen att vi skulle få med oss massor av möbler från min gamla lägenhet, så som soffa, tvbänk osv. Tyvärr så klantade idioterna på okq8 till det rejält, och vi fick endast med oss det som ryndes i bilen. Tacka gudarna för att pappa har en kombi!!
.
Som sagt, kom hem med en stor ikeaplastpåse proppfylld med skor, en lika stor med kläder +resväska&kassar med ännu mer kläder. Några marilyn m. tavlor, fotoalbum, tvn, dvd-stereo, gitarren och gud vet allt vad det var.
.
Meeen, eftersom allting inte kom med så ska jag och pappa nu bege oss iväg på ikea och se  om vi kan hitta något att ta med hem till mig. Spännande!
Vad kan man då bjuda på för bild som är passande... får tänka ut det till senare,,, slänger in ett boktips så länge!


världens bästa syster


fuck it

Hehe.. livet är överskattat. Människor anser att allting är så underbart och de är rädda för döden. Shit haappens, döden är det mest naturliga i världen. Och om vi alla ändå ska dö, vad ska man då kämpa för att överleva tunga tider för? Många frågor men inga svar. Imorgon har jag möte, får väl hoppas på svar där. Hejdå alla, nu ska Olivia sova igen. Redaan missat hela dagen eftersom pappa väckte mig 18.00 så lika bra att fortsätta med sömnen.

RSS 2.0